A méhnyak rák legyőzhető

netbulvar.hu
2007-07-24 14:32:21
Az egyik leggyakoribb daganatos betegség gyógyulási esélye 100 %-os, amennyiben időben észlelik. Dr. Kovács Péter nőgyógyász szerint ehhez nem kell mást tenni, mint bizonyos időközönként szűrővizsgálaton részt venni. Sajnos Magyarországon a felvilágosító programok ellenére is magas a halálozási arány.

Mitől alakul ki méhnyak rák?

A méhnyak rák lehet gombaszerű növedék, fekély vagy a kettő kombinációja. Kockázata egyenes arányban áll a szexuális partnerek számával. Mindez arra utal, hogy a betegséget főként fertőzések váltják ki. Jelentős mértékben fokozza a kockázatot a nemiszervi herpesz, a chlamydia trachomatis, sőt a teljesen aspecifikus gyulladások tartós fennállása. A legveszélyesebb a humán papillóma vírus (HPV), mely az emberek többségében kimutatható, de a HPV nem minden törzse okoz rosszindulatú elváltozásokat. Az emberek 80%-a le is győzi a vírust. A vírus szexuális úton is terjed, és a mai szexuális szokások mellett tudni kell, hogy a száj- és gégerákot is okozhatja. Ha a szűrés folyamán kétszer kapunk ph3-as értéket, akkor a TB támogatja a humán papillóma vírus szűrését.

Milyen gyakorisággal diagnosztizálnak méhnyak rákot Magyarországon éves szinten?

Évente több mint 1000 esetet fedeznek fel, sajnos a felét már túl későn, így közel 500 nő hal meg méhnyak rákban. Ezek többsége elkerülhető lenne, hiszen rendszeres szűréssel a betegség korai szakaszban kimutatható, ilyenkor a gyógyulási esély 100 százalékos. Épp ezért döbbenetes ez a magas halálozási szám.

Hogyan folyik a rákszűrés?

Mivel a hölgyek kissé feszültek, ezért feloldó beszélgetéssel kezdődik. A vizsgálat során először átvizsgáljuk a külső nemiszerveket, ez azért fontos, mert találhatunk olyan szemölcsöket, amit a HPV vírus okozhat. Ezután kenetet veszünk a méhszájról és a nyakcsatornáról, tulajdonképpen sejteket sodrunk le. A mintát citológiai laborban dolgozzák fel. A vizsgálatnak ezzel nincs vége, mivel következik egy hüvely- és hasfaltapintás, hogy a belső szervek rendben vannak e. Rákszűrés alkalmával kötelező az emlőtapintás, s amennyiben találunk valami elváltozást, továbbküldjük a pácienst mammográfiára.

Amennyiben műtétre kerül sor, milyen módszerrel végzik a beavatkozást?

Kezdeti stádiumban elektromos késsel kimetszünk egy darabot a méhszájból, a szövetdarabot citológusok vizsgálják, megnézik, van e valamilyen eltérés benne. Ha ennél súlyosabb a helyzet, előrehaladott, akkor már nem lehet késsel dolgozni, szikét kell használni, s utólag rekonstruáljuk a méhszájat. Ha sikerült az elváltozást eltávolítani, akkor csak annyi a teendő, hogy a páciens rendszeresen visszajárjon szűrővizsgálatra. Eleinte háromhavonta, s ha mindent rendben találunk, akkor vissza lehet térni a szokványos, évi szűréshez.

Befolyásolja a műtét a későbbi teherbeesési esélyeket?

Minden egyes műtéti beavatkozásnak lehetnek szövődményei, de a mostani technikák mellett ezek minimálisak. Nagyon kevés az esély arra, hogy épp ez a műtét befolyásolja a teherbeesés eredményességét.

Hány éves kortól érdemes elmenni szűrővizsgálatra?

Mivel főleg a fiatal nők betegsége a méhnyak rák, ezért gyakorlatilag már az első nemi aktus után. Nagyon felvilágosultak a mai fiatalok. Előfordul, hogy már az első szexuális élmény előtt részt vesznek a vizsgálaton és ellenőriztetik magukat. Sok felvilágosító előadást tartok középiskolákban, és előfordul, hogy később a nagymamák, anyukák jönnek hozzánk szűrésre, mondván, az unokájuk, kislányuk javasolta nekik.

KOMMENTEK
Új hozzászólás
moderálás után jelenik meg
0/1000 karakter