Árvízhelyzet percről percre

A Rába völgyében várhatóan minden utat lezárnak

RTL Hírek.hu
2009-06-25 20:48:00
Minden idők legnagyobb árhulláma a Rábán. Szentgotthárdnál leállt a vasúti közlekedés. A lakóházak biztonságban vannak, de a folyó egy helyen áttört egy támfalat, és a gimnázium területére is befolyt a víz. Két Vas megyei faluban viszont lakóházakat is veszélyeztet az ár, ott homokzsákokkal védekeznek. Készültség van a Duna több szakaszán is. Útlezárások várhatók a Dunakanyarban. A folyó fővárosi szakaszán egyelőre nincs útlezárás.


20:42 Több százmilliós kár Kőszegen

Folyamatosan takarítanak és mérik fel a károkat Kőszegen és a környező településeken, amelyeket szerdán elöntött a hegyekből lezúduló eső. Kőszegen csak az önkormányzati tulajdonban körülbelül 3-400 millió forintos kár keletkezett - mondta a Független Hírügynökségnek csütörtökön Huber László polgármester.

Volt, ahol felszakította az aszfaltot, egy hegyi úton beton talpfákat sodort el a víz Kőszegen. A város egyes utcáin szerda délután egyméteres víz hömpölygött. Az ár számos pincét elöntött. A lezúduló sarat markolókkal kellett elhordani.

A polgármester elmondta: az áradás olyan mértékű volt, hogy nem lehetett rá felkészülni. Az árhullám előtt rövid idő alatt a városban 60, a környező hegyekben 125 milliméternyi monszunszerű eső esett. Ez a csapadék öntötte el alig fél óra alatt Kőszeget és a Kőszeg hegyalja valamennyi települését.

Kovács Ferenc, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: sokaknak nem volt lakásbiztosítása. Hozzátette: mindenképpen megkeresik a módját, hogy ezeknek az embereknek önkormányzati segítséget nyújtsanak.

19:57 Apad a Rába, újabb kitelepítések

Szentgotthardnál 1 métert apadt a Rába a csütörtök délutáni 505 centiméteres tetőzés óta az utolsó hírek szerint. Közben Csákánydoroszlón 25, Vasváron 2 embert kellett kitelepíteni, mert otthonaikat veszélyeztette a víz. Körmendnél péntek kora délutánra várható az árhullám tetőzése. Jelenleg 6 út van lezárva Vas megyében az árvíz miatt.

Csákánydoroszló Dózsaligeti részén 10 házat veszélyeztet a víz. Innen 25 embert kellett kilakoltatni, mindenkit családoknál helyeztek el. Vasvár Győrmajor részéből 2 embert költöztettek ki - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese.

A Rába vízszintje csütörtök este Csörötnök térségében a legmagasabb, itt és Csákánydoroszlónál továbbra is homokzsákokkal kell védeni a házakat. A gát sehol nem szakadt át az eddigi hírek szerint - mondta a Független Hírügynökségnek Nádor István, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Pénteken kora délutánra tetőzik várhatóan Körmendnél a Rába. Itt elsősorban a 86-as főutat kell védeni a víztől. Az árhullám várhatóan 3-4 nap alatt vonul le a Rába Vas megyei szakaszán.

19:17 - Másodfokú készültség a Mosoni-Dunán

Csütörtök este hat órától másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget a Lajtán, valamint a Mosoni-Dunán Vének és Dunaszentpál között. Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint továbbra is elsőfokú a belvízvédelmi készültség a Szigetközben és a Hanságban. Ez utóbbi területen pénteken várhatóan be kell indítani a szivattyúkat.

A Dunán Nagybajcs térségében, a Vének-Dunaremete szakaszon csütörtök déltől harmadfokú a készültség, míg Dunakiliti térségében, a Dunaremete-Rajka szakaszon továbbra is másodfokú. Csütörtök reggel óta pedig elsőfokú a készültség Komárom-Almásfüzitő és Esztergom térségében.

Janák Emil igazgató a Független Hírügynökségnek csütörtökön elmondta: a Duna Nagybajcsnál várhatóan szombaton hajnalban tetőzik majd 730 centiméter körüli vízállással. Hozzátette: Komárom-Esztergom térségében a készültség szintje várhatóan nem éri majd el a harmad fokot.

Janák Emil elmondta azt is: a Lajtán intenzív áradás indult meg. Csütörtök este hat órától itt másodfokú készültséget rendeltek el. Pénteken döntenek arról, hogy szükséges-e megnyitni a vésztározót Mosonmagyaróvár védelme érdekében. Ez azt jelentené, hogy átvágják a töltést, és a vizet a mezőgazdasági területekre engedik.

17:51 - Első fokú készültség Budapesten

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el csütörtök este hat órától Demszky Gábor főpolgármester. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint csütörtökön 488 centiméteren áll a Duna, péntekre 579 centiméteres, szombatra pedig már 654 centiméteres vízállás várható. A tetőzés - az előrejelzések szerint - vasárnap lesz 704 centiméteren. Ezt követően a folyó várhatóan szerdára húzódik vissza a medrébe - tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményben a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya.

A budai alsórakpart egy része a Budai Duna-parti Főgyűjtőcsatorna építése miatt már most is le van zárva, a további szakaszok lezárását pedig péntek éjjel kezdik meg. Szombaton várhatóan a budai és a pesti alsórakpartot is teljes hosszában lezárják az árvíz miatt.

A Főpolgármesteri Hivatal arra kéri a rakpartokon parkoló autósokat, hogy járműveiket még pénteken vigyék máshová, különben a rendőrség - a lezáráskor - elszállítja azokat. Egyúttal arra is kérik az embereket, hogy pénteken és a hétvégén lehetőleg hagyják otthon autóikat és a tömegközlekedést használják.

Az árhullám a Margitszigetet az előrejelzések szerint nem veszélyezteti. A római parti üdülőövezet mélyebben fekvő hullámtéri területein a védekezéshez a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság nyújt segítséget.

A Főpolgármesteri Hivatal folyamatos összeköttetésben áll az Országos Vízjelző Szolgálattal. Egyelőre úgy tűnik, hogy a rakpartok lezárásán kívül más korlátozásra nem lesz szükség Budapesten, az árhullám lakóterületeket nem érint.

16:44 - Tizenkilenc embernek kellett elhagynia otthonát

Tizenkilenc embernek kellett elhagynia otthonát az árvízveszély miatt a Vas megyei Csákánydoroszlón - mondta el a Független Hírügynökségnek Szentes György, a katasztrófavédelem szóvivője. Hozzátette, hogy a Körmend és Zsennye közeli kiskertek tulajdonosainak is haladéktalanul el kell hagyniuk a veszélyes területet.

A szóvivő elmondta, hogy csütörtök délután fél kettőkor elindult egy szállítmány a katasztrófavédelemtől Vas megyébe: a teherautón 10 darab nagyteljesítményű szivattyú, 300 pár csizma, 200 lapát és több száz fáklya van. Ezek mellett a katasztrófavédelem 10 ezer darab homokzsákot is elindított a legveszélyeztetettebb települések felé. Hozzátette, hogy eddig 19 csákánydoroszlói embernek kellett elhagynia az otthonát, de felszólították a Körmend és Zsennye közeli kiskertekben tartózkodókat is, hogy haladéktalanul hagyják el az ártérben lévő területeket. A lakók tájékoztatásához a rendőrséget is bevonták.

Szentes György arról is beszélt, hogy eddig az úgynevezett árvízvédelmi szakalegységek mozgósítására nem volt szükség, így a honvédséget például nem kellett segítségül hívni. A falvaikat, vagyonaikat féltő önkéntesek megfelelően segítik a gáton védekező szakemberek munkáját, a délutáni szállítmánnyal éppen őket segíti a katasztrófavédelem.

Komárom-Esztergom megyébe 40 ezer homokzsákot szállít a katasztrófavédelem, hogy a készleteket feltöltsék.

15:11 – Újabb vasútvonalat zárnak le

Pénteken üzemkezdettől lezárják a teljes vasúti pályát a Körmend-Zalalövő vonalon, a Rábán levonuló áradás miatt. Körmend és Zalalövő között emiatt pótlóbuszok viszik az utasokat, egészen az árhullám levonulásáig - tájékoztatott csütörtökön a Mávinform.

14:42 - Óvják a Gemenc vadállományát

A Gemenci Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. a Duna áradása miatt már megkezdte a védekezést. A szakemberek folyamatosan töltik fel a vadmentő dombokon és az áradástól nem veszélyeztetett területeken a vadetetőket: ezekbe szálas- és szemestakarmány kerül az árvíz elől menekülő szarvasoknak, őzeknek és vaddisznóknak. Az elfogyasztott takarmányt folyamatosan pótolják.

Közben folyamatosan mentik a kitermelt faanyagot is az ártérről. Mivel azonban az idő szűke miatt mind nem szállítható el, az ott maradt fát lekötik.

A társaság szakemberei folyamatosan figyelik majd a területeket, és ha szükséges, nagyobb erőket is tudnak mozgósítani, hogy minél kevesebb kárt okozzon az árhullám.

A gemenci erdőben a 2006-os nagy dunai árvíz összesen 450 millió forintos kárt okozott. Három hét alatt 145 szarvas, 2000 kis vaddisznó és a felnőtt vaddisznó állomány tíz százaléka valamint 72 őz pusztult el.

13:07 – Harmadfokú készültség a Dunán

Csütörtök délben elrendelték a harmadfokú készültséget a Dunán Nagybajcs térségében, a Vének-Dunaremete szakaszon. Dunakiliti térségében, a Dunaremete-Rajka szakaszon továbbra is a II. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Lajtán intenzív árhullám indult meg, az elsőfokú készültséget este hat órától másodfokra emelik. Csakúgy mint a Mosoni-Dunán a Vének Dunaszentpál szakaszon.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint pénteken döntenek arról, hogy kell-e szükségtározót nyitni a Lajtán, Mosonmagyaróvár védelme érdekében. Ez a Mosonmagyaróvár feletti szakaszon a két Lajta ág közötti terület elárasztását jelentené.

Csütörtök délután Győrben az ártéri csónakházak védelmét megkezdik, homokzsákból építenek gátat az épületek köré.

12:11 Vas megyében felállt az operatív törzs

Vas megyében már szerdán részlegesen felállt az operatív rendőri törzs, amely segítette a Kőszegi Rendőrkapitányság munkáját, és irányította az árvízzel kapcsolatos útlezárásokat.

Rajtuk kívül hat megyei közlekedési rendőr és a Készenléti Rendőrség szombathelyi rendőrei közül 30 segítette a Kőszegen, Kőszegszerdahelyen, Velemben, Kőszegdoroszlón és Bozsokon a vízátfolyások miatt lezárt utakon a forgalom terelését. A rendőrökhöz segítségként csatlakoztak a Közútkezelő Kht. és a megyei katasztrófavédelem emberei is

11:45 Félmilliárd a védekezésre

Félmiliárd forintot indított útnak a környezetvédelmi tárca az árvízi védekezésre - mondta a kialakult helyzet miatt összeült Országos Műszaki Irányító Törzs ülése után Szabó Imre miniszter. Leszögezte azt is, hogy még a válság idején is lesz annyi pénz a munkára, amennyi szükséges. Kóthay László vízügyi szakállamtitkár a tájékoztatón arról beszélt, hogy a helyzet nem kritikus, jelenleg Komárom és Esztergom térségében tart a dunai árhullám, a fővárosban várhatóan vasárnap fog tetőzni a folyó, körülbelül 760 centiméteren. Ez egyébként nagyjából 1 méterrel marad el a valaha mért legmagasabb vízállástól.

11:39 – Szentgotthárdnál tetőzik a Rába

A Rába völgyében várhatóan minden utat lezárnak majd a fő közlekedési utakon kívül. A folyó Szentgotthárdnál most 550 centiméteren áll, ez 35 centiméterrel magasabb, mint az 1965-ös eddigi legnagyobb vízállás. A településen úgy tűnik, tetőzik az ár, vagyis várhatóan nem lesz már magasabb a víz. Az ár Körmend felé vonul.

Szentgotthárdon egy önkormányzati támfal tetejét elérte a víz, befolyt egy gimnázium és egy piac területére. Csörötneken és Csákánydoroszlón házakat is védeni kell homokzsákokkal. Ott azt mondják, hogy kevés a homokzsák. A telkekre mindenképp befolyik a víz, de lehet, hogy a házakat nem éri el. Csörötneken már pakolják az értékesebb holmijaikat az emberek, hogy nagyobb baj esetén gyorsan el lehessen szállítani.

Nádor István, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy már hozattak 30 ezer homokzsákot, ezeket hamarosan szállítják Szentgotthárdról a többi veszélyeztetett településre. Ezen felül újabb 30 ezer darab zsákot kértek. Ezeken kívül eddig 15-20 ezer zsákot használtak fel.

Egyelőre összesen 6 út van lezárva a térségben, ebből 4 a Rába völgyében 1 a Pinka, 1 pedig a Répce völgyében. A Rába völgyében egyébként várhatóan fokozatosan minden utat le fognak zárni, kivéve a 8-as, 84-es, 86-os és 87-es főutakat - mondta Nádor István.

11:23 - Útlezárások várhatók a Dunakanyarban is

Útlezárások várhatók a Dunakanyar közelében is a következő napokban az árvíz miatt. A Dunántúlon a Rába áradása miatt már lezártak több mellékutat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint a Duna várhatóan a következő napokban kiárad a Dunakanyarban, ezért lehetséges, hogy ebben a térségben péntektől vasárnapig utakat kell lezárni. Várhatóan a 11-es főút Visegrád és Dömös közötti szakaszát és a Tahitótfalu és Kisoroszi közötti összekötő utat. Záráskor kisoroszit nem lehet megközelíteni országos közúton. Lezárhatják a 2-es főutat a 28-29-es kilométer között, ekkor Sződligeten csak egy sáv marad szabadon. Zárás lehet Szobon és Nagymaroson a révhez vezető utakon, amiket majd nem is lehet használni.

A Dunántúlon már lezárták a Rátót és Rábagyarmat közötti összekötő utat, a Pinkamindszent és Pinkamindszenti határátkelő közötti útszakaszt, a Rönök és Csörötnek közötti mellékutat és a Vasszentmihály és Csörötnek közötti alsóbbrendű utat. Csörötnek települést a 8-as főút felől egyelőre nem lehet megközelíteni, a 8-as út felöl Rábafüzesről Szentgotthárd felé lehet kerülni.

A Dunántúlon további útlezárások is várhatóak még Ivánc, Szakonyfalu, Rábatótfalu, Alsószölnök, Nemesmedves, Felsőmarác és Halogy településekre vezető utakon. Az útlezárásokat táblákkal jelzik, folyamatos műszaki készenlét és megerősített útellenőri szolgálat van ezeken az útszakaszokon.

9:38 – Zárják az árvízi kapukat Budapesten

Megkezdte a Fővárosi Csatornázási Művek Budapesten a csatornák zsilipelését és az úgynevezett árvízi kapuk zárását a Dunán levonuló árhullám miatt. Jelenleg egyébként nincs árvízi készültség a folyó fővárosi szakaszán, a következő napokban azonban a vízszint emelkedésével párhuzamosan számítani lehet erre.

A Duna egyébként csütörtök reggel hét órakor 488 centiméteren állt Budapestnél, ez még nem éri el az elsőfokú készültséget sem. A korábbi előrejelzések szerint azonban vasárnapra elérheti a 750 centiméteres vízállását is, így a következő napokban várhatóan le kell majd zárni a budai és a pesti alsórakpartot is.

8:58 – Árvíz miatt áll a vasút

Vonatpótló buszok szállítják az utasokat a Lapincs patak áradása miatt csütörtökön reggel 8 óra óta Rátót és Szentgotthárd, valamint Jennersdorf és Szentgotthárd között. A GYSEV Zrt. tájékoztatása szerint a sínek tetejéig ér a víz, annyira felduzzadt az utóbbi napok esőzései miatt a patak. A buszok a vonatok menetrendje szerint közlekednek, de késésekre számítani kell. A GYSEV Zrt. kéri utasait, hogy utazás előtt tájékozódjanak az állomások információs pultjainál vagy a 06-99/517-212-es telefonszámon.


8:22 - Minden idők legnagyobb árvize vonul le a Rábán

Csütörtök reggel 30 centivel meghaladta meg a Rába vízszintje a valaha mért legnagyobb értéket - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Nádor István, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója. 1965-ben 470, most 500 centiméteren tetőzött a folyó. Az árhullámnak ez a szintje várhatóan hosszan megmarad. Vas megyében eddig két utat zártak le, mert elöntötte őket a víz, valamint Szentgotthárdnál leállt a vasúti közlekedés. A Rába völgyében később várhatóan fokozatosan le kell zárni minden utat, a 86-os és a 87-es főút kivételével.

7:11 – Tovább duzzad a Duna

Csütörtök reggel hat órától a Duna újabb szakaszain rendeltek el készültséget. A Komárom-Almásfüzitő és az Esztergom közötti szakaszon elsőfokú készültség lépett életbe. Emellett a Lajtán, a Mosoni-Duna, a Marcal és a Rábca egyes részein, valamint a Rába Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán is bevezették a legalacsonyabb készültségi szintet.

Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint szerda este hat órától a Dunán a Vének-Dunaremete szakaszon, valamint Dunakiliti térségében bevezetett másodfokú készültséget várhatóan csütörtökön harmadfokúra kell majd emelni.

A Szigetközben és a Hanságban továbbra is érvényben van az elsőfokú belvízvédelmi készültség.


Forrás: Független Hírügynökség

Ilyen volt a tűzijáték
2014-08-20
A jobb bánásmódért tüntettek
2014-08-20
Földcsuszamlás Hirosimában
2014-08-20
Kivégeztek egy amerikai újságírót
2014-08-20
Bárki elengedhetett Afrikába egy gólyát
2014-08-20
Milliárdos adókedvezmény a több bevételért
2014-08-20
Mikrofonnal kólintották fejbe Havasit
2014-08-20
Ellenzéki kritikák az ünnepen
2014-08-20
Kertész Imrét és Rubik Ernőt is kitüntették
2014-08-20
Áder a nyugati polgárosodásról
2014-08-20

FELTÖLTÉS

Legyen ön is a szerkesztőnk!

Ha híreinkkel kapcsolatos felvételei vannak, vagy szeretné velünk megosztani saját fotóit, videóit, töltse fel azokat!
A legjobb felvételek bekerülnek a híradóba és felkerülnek honlapunkra.
A feltöltéshez kattintson ide. (Max 100 MB)