Kinek jár a szocpol?

RTL Klub.hu
2007-03-05 12:52:14
Egy lakás megteremtése mindig hosszútávú elkötelezettséget jelent.

A szociálpolitikai támogatásokkal kapcsolatban Siklósi Károlyt és Szombathy Mártát , a Nagycsaládosok Egyesületének két szakértőjét kérdeztük.


Mi az a 'szocpol'?


Hivatalosan a szociálpolitikai támogatás ezen a néven 1994-ben megszűnt. Ma a lakásépítési kedvezményt hívjuk 'szolcpolnak'. Jelenleg ezen a jogcímen vissza nem térítendő támotást három kategóriában lehet kérni: új lakás építésére vagy vásárlására, ezt hívjuk teljes 'szolcpolnak', a meglévő lakásunk bővítésére, ez a 'fél-szocpol', illetve a három vagy több gyermeket nevelők esetében nagyobb lakás vásárlására, abban az esetben, ha a lakás egyébként nem bővíthető, mert például panelházban található.  Ezeken kívül igénybevehető a fiatalok otthonteremtési támogatása, amit a 35 éven aluli, gyermeket nevelő párok kaphatnak meg a 'félszocpollal' megegyező mértékben.


Gyermektelen párok igényelhetik-e? Ha igen, milyen feltételekkel?


Erre új lakás vásárlásánál vagy építésénél van lehetőség. Gyermekvállalás esetén megelőlegezett kölcsönként kapja meg a pár a támogatást. Az igénylést fiatal házasok nyújthatják be. Ha még nincs gyermekük, akkor két születendő gyermek után igényelhetik a támogatást, ha már született gyermekük, akkor még egyet vállalhatnak fel a kedvezményért. Egy felvállalt gyermeknél a 'teljesítés' négy évig, kettő esetében nyolc évig lehetséges. A gyermekek születéséig a pár kölcsönként megkapja a támogatást, a kamatokat pedig az állam átvállalja. A család bővülésével a kölcsönből vissza nem térítendő támgotás lesz. Ha valamilyen sajnálatos okból nem születik gyermek, akkor építési kölcsönként kell az összeget visszatéríteni.


Hogyan zajlik az ügyintézés?


Mivel a támogatások csak bankon keresztül vehetőek igénybe, ezt a részét az igénylőnek kell intéznie, ezen kívül szükséges még a lakás vásárlását igazoló adásvételi szerződés, illetve építés esetében az építési engedély. Csatolni kell még az önkormányzati jegyzőtől egy igazolást a személyi feltételek teljesítéséről (egy háztartásban élők száma, gyermeknevelés igazolása) is.


Lakásbővítés esetén milyen módon zajlik a támogatás folyosítása? Ez fontos kérdés, hiszen senki sem szeretne egy megkezdett átalakítást pénzszűke miatt félbehagyni.


A jogszabály mindössze annyit ír elő, hogy a lakás készültségi fokával arányban történik a folyósítás, a pontos részleteket minden esetben az adott bankkal kötött szerződés határozza meg. A bankok a szerződés megkötése előtt a benyújtott költség adatok (adásvételi szerződés, építés költségvetés, stb.), valamint a család vagyonának, megtakarításainak figyelembevételével döntenek arról, hogy vállalható-e a bővítés/építkezés.

Egyre több civil áldozat
2014-07-29
Három hét: 1200 halott
2014-07-29
Eső után áradások Európában
2014-07-29
Varga büszke a csapatra és a közönségre
2014-07-29
Színészből lett rendőr, most újra játszik
2014-07-29
Együtt-PM: Korrupciógyanú az V. kerületben
2014-07-29
Nem mutatja meg videóját Orbán sajtósa
2014-07-29
Plusz 20 milliárd a KLIK-nek
2014-07-29
Civilek, akik politikust csak tévében látnak
2014-07-29
Meghalt Kiss Péter
2014-07-29

FELTÖLTÉS

Legyen ön is a szerkesztőnk!

Ha híreinkkel kapcsolatos felvételei vannak, vagy szeretné velünk megosztani saját fotóit, videóit, töltse fel azokat!
A legjobb felvételek bekerülnek a híradóba és felkerülnek honlapunkra.
A feltöltéshez kattintson ide. (Max 100 MB)