Fókusz - Manhalter Dániel

Kínában nem esznek kínait?

Gondolták volna, hogy azok az isteni finom kínai ételek, amikkel Magyarországon találkozunk, valójában magyar ételek, Kínában is használatos alapanyagokból? Merthogy a Föld másik felén bizony, nem olyan éttermekben, nem úgy, és nem azokat rendelik a vendégek.

Ananászos csirke, szecsuáni csirke vagy éppen édes savanyú leves. Ezek a legnépszerűbb kínai ételek Magyarországon. Kínában azonban más a helyzet.

Lyuk a falon - így hívják Kínában a kis éttermeket, amiből rengeteg van az egész országban. A legtöbb kínai ugyanis reggelire, ebédre és vacsorára is meleget eszik, de az ételt nem otthon főzi meg. Sok lakásban ugyanis nincsen konyha, ezért a családok lemennek az utcai kifőzdékbe. Ezek általában annyira olcsók, hogy igazából nem is éri meg otthon főzni. Ráadásul a hangulat is nagyon jó.

A kis éttermeket általában egy-egy család üzemelteti. A földszinten fogadják a vendégeket, a tetőtér pedig a lakás. Az előkészítés a férj dolga: ő vágja fel a zöldségeket, és ő főzi a rizst is. Ezt egyébként bambusztálban, vászonba csomagolva készítik el. Azt mondják, csak így lesz az igazi.
A sütésnek is megvannak a maga szabályai. Kizárólag wokban készítik el az ételt, és szinte mindig használnak szójaszószt. Még egy fontos szabály: a vendégnek mindig töltenek teát, és arra is figyelnek, hogy mindig időben utánatöltsenek.

Nálunk a legtöbb étel fűszeres, de az tartományonként változó, hogy milyen fűszereket használnak. Minden jó szakács figyel az egyensúlyra, köretnek pedig mindenhol rizst esznek.
A grillezők szintén nagyon népszerűek Kínában. Általában csak este telepednek ki az utcákra, és tintahalat, hagymát, tofut, vagy éppen pácolt marhahúst árulnak, amit aztán percek alatt készre sütnek a parázsló szénen. Az elkészült vacsorát pedig természetesen az utcán eszik meg a kínaiak.

Nézze meg a Fókusz riportját!

A Fókusz riportjait a videótárban nézheti meg.

A teljes adást megnézheti az RTL Most-on!

Castle
Victor Baron, a gazdag New York-i milliárdos szépség...
Az örökség
Antonia neheztel Balmacedára, amiért a nyomozó nem m...
RTL Híradó - Esti kiadás
Az RTL Klubon mindennap többször is láthatjuk, mi tö...
Fókusz
Hétköznaponként jelentkező riportmagazin a legfrisse...
KOMMENTEK
Új hozzászólás
moderálás után jelenik meg
0/1000 karakter