Tortadíszítés házilag

Megkülönböztetünk egyszerű és bonyolult díszítést. Egyszerű, ha mindennapokra készül a sütemény. Bonyolult, ha neves alkalomra, például esküvőre, születésnapra készül.

Jó, ha van kézügyessége a háziasszonynak, de eleinte a lelkesedés is segít. A sok gyakorlás idővel kifejleszti, finomítja a kézügyességet. Ha olcsón akarunk habbal díszíteni, akkor a növényi tejszínt válasszuk, jobban megtartja a formáját, mint az állati tejszín. A luxusnak számító, legdrágább díszítőelem az ehető aranyfüstlemez (24 karátos valódi aranyból készül), amit száraz ecsettel viszünk fel a kívánt felületre.

Csoki:

A csokoládét mindig vízgőz felett olvasszuk fel. Ne legyen túl forró, ne legyen túl hideg. Hogy simább legyen, ne rakjunk bele margarint vagy vajat, inkább néhány csepp olajat, az nem csapódik ki. Legjobb, ha otthoni használatra az üzletekben kapható tortabevonó csokoládét olvasztjuk fel. Ha roppanós csokoládédíszt szeretnénk készíteni valódi, magas kakaóvaj-tartalmú csokoládét kell olvasztanunk, s nem szabad hígítani. A márványos bevonatnál ügyelnünk kell a fondant és a csokoládé állagára, hogy lassan szilárduljon meg, amíg az egymás mellé csíkokban felvitt fondant- és csokoládécsíkokban fogpiszkálóval, jobbra-balra történő mozdulatokkal kialakítjuk a márványozottságot. A marcipánt házilag csak a júl. 1-től engedélyezett természetes ételfestékekkel szabad színezni. Ha barnára szeretnénk, kakaóporral tehetjük meg. Hogy a marcipánbevonat ne legyen hólyagos, előbb a tortát körbe egyenletesen be kell vonni vajkrémmel, majd le kell fagyasztani. A marcipánt leporcukrozott (vagy keményítővel megszórt) márványon kinyújtjuk. Óvatosan "rásimogatjuk" a tortára. Ha maradna hólyagos rész, tűvel kiszúrjuk, s szépen elsimítjuk a felületet.


Házilag nagyon nehéz szép fondant-t készíteni, mert könnyen kikristályosodik, akár a legkisebb szennyeződéstől is tönkremehet, "megdögölhet" a cukor. Kis citrom-, vagy borkősavat kell belecseppenteni, hogy megakadályozzunk a kristályosodást. Akkor jó, ha hideg vízbe belecseppentve golyó alakot formál. Hollandiából, Belgiumból, Ausztriából hófehér, előre elkészített fondant-t tudunk szerezni, de csak nagy, minimum 20 kilós kiszerelésben.A mai trend az egyszerű, letisztult, minimál stílus. Egyszerű színek, kevés dísszel, csavarás nélküli vonalvezetéssel. A gyümölcsös díszeknél törekedjünk arra, hogy minél nagyobb darabokban maradjanak, a gyümölcs eredeti formáját fel lehessen ismerni. Zselével vékony fényezést vihetünk fel rá.

Kölyökklub
Benne: . Dóra, a felfedező - Feliratozva is látható...
Lego Hero Factory
Gonosz agyak támadják meg a bolygót, megszállják az ...
Ízes élet - Mautner Zsófival
Háziasszony: Mautner Zsófia Az Ízes élet nem egy ...
KOMMENTEK
Új hozzászólás
moderálás után jelenik meg
0/1000 karakter